ADAM: Però... què vols que fem, tots sols?
QUERUB: Treballar, pare Adam, treballar! No hi ha altre camí. (Assenyalant devers els camps de rostoll.) Aquelles feixes t’esperen. Treballar i engendrar i parir altres fills i altres filles... “Amb treball menjaràs de la terra.” “Amb dolor infantaràs.” És la llei... és la vida de vosaltres, els homes.
(Fragment d'Allò que tal vegada s'esdevingué, Joan Oliver. Es troba al desenllaç de l'obra, pàgina 98)
(Fragment d'Allò que tal vegada s'esdevingué, Joan Oliver. Es troba al desenllaç de l'obra, pàgina 98)
Els temes de l’obra podem dir que són principalment tres: l’autoritarisme, el mite bíblic i la crítica del conformisme.
Joan Oliver aprofita de manera simbòlica, el mite bíblic i ens ofereix la seva particular versió. Escull aquest tema perquè d’alguna manera reflecteix la burgesia, que pretén criticar.
D’aquesta manera, l’autor fa servir els primers episodis del Gènesi per refusar la visió que la moral cristiana proposa de l’home.
En aquest fragment en concret es pot veure aquesta diferent visió que ofereix Oliver.
El treball no el fa veure com una realització humana, sinó com un càstig. Així, l’home no és presentat com un ésser creat per cercar la felicitat o el bé (tal i com presenta la Bíblia en un principi) sinó per patir malalties, treball, por, amenaces, fam, i, al final, la mort.
Per remarcar això, fa servir cites tretes directament de la Bíblia (“Amb treball menjaràs de la terra.” “Amb dolor infantaràs.”)
Per tant, es veu clarament la intenció de Joan Oliver en criticar tot allò establert (Burgesia) aprofitant el mite bíblic, que ell interpreta a la seva manera.
Fresc de la Capella Sixtina, Miguel Angel. Reflecteix, a la vegada, el Pecat Original i l'Expulsió del Paradís d'Adam i Eva |
ALEXANDRA COBAS
2n Bat-D
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada